Kunstmatige intelligentie hulpmiddel in de strijd tegen coronavirus
Artificiële Intelligentie (AI) in de zorg staat sinds de uitbraak van het coronavirus nog meer in de belangstelling. Zorgprofessionals en innovators willen weten hoe de waarde van AI snel en verantwoord kan worden ingezet om COVID-19 het hoofd te bieden. Naarmate de technologie verder ontwikkelde in de afgelopen jaren en het aantal pilots en implementaties steeg, namen ook de kritische geluiden en discussies over privacy, ethiek en profilering toe.
In een week waarin Amazon en IBM laten weten te stoppen met hun software voor gezichtsherkenning – mogelijk gemaakt door kunstmatige intelligentie – omdat de technologie etnische profilering in de hand zou werken, werkt de medische gemeenschap onverminderd hard door aan data-gedreven onderzoek, ondersteund door kunstmatige intelligentie.
Zoektocht naar vaccin
Tegelijkertijd illustreert de COVID-19-pandemie hoe AI wereldwijd ingezet wordt in de race om een vaccin te vinden. Kunstmatige intelligentie wordt bijvoorbeeld ingezet om tienduizenden relevante onderzoeksartikelen te doorzoeken. Sinds de uitbraak van COVID-19 zijn er internationaal ruim duizenden onderzoekspublicaties verschenen. De Universiteit Utrecht wil met kunstmatige intelligentie sneller antwoord kunnen geven op vragen van artsen en onderzoekers, en ontwikkelde hiervoor een speciaal softwareprogramma, zodat kunstmatige intelligentie artsen en onderzoekers kan ondersteunen bij het vinden van relevante literatuur voor de COVID-19 richtlijnen zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit.
Ook gebruiken onderzoekers machine learning om de eiwitinteracties tussen SARS-CoV-2 en menselijke cellen te analyseren, om zwakke punten te vinden die kunnen wijzen op infectie-eigenschappen en het afremmen van het virus.
Ondersteuning door software
Het Nederlandse AI-bedrijf Thirona heeft software ontwikkeld waarmee artsen op een röntgenfoto van iemands longen kunnen zien of hij of zij corona heeft. De bedrijven Delft Imaging en Thirona werkten samen aan CAD4COVID, de software die artsen kan ondersteunen om het coronavirus te detecteren. “Voor CAD4COVID is wereldwijd veel belangstelling van ziekenhuizen”, zegt Guido Geerts, CEO van Delft Imaging en Thirona. Het is een extra tool om mee te kijken met de radioloog, en er is veel interesse uit Spanje, Italië en Engeland.
CAD4COVID is kunstmatige intelligente software die patiënten met een verdenking op COVID-19-besmetting triageert door röntgenfoto’s van de borst te analyseren. De software geeft vervolgens een score tussen 0 en 100, en toont de COVID-19-gerelateerde afwijkingen in de longen en welk deel van de longen getroffen is.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!