DeepMind kantoor in Londen

DeepMind’s AI-software kan meer dan 50 oogaandoeningen opsporen

Onderzoekers van DeepMind – Google’s dochteronderneming gespecialiseerd in deep learning en artificial intelligence) – en Moorfields Eye Hospital en University College London hebben samen software ontwikkeld die op basis van 3D scans een tiental veelvoorkomende oogziektes kan herkennen en een passende behandeling kan voorstellen. Dat meldt University College London (UCL).

Moorfields Eye Hospital is het grootste oogziekenhuis in Europa. De software maakt gebruik van de data die gegenereerd wordt door een zogeheten Optical Cohorence Tomography (OCT). Bij een OCT wordt met behulp van laserlicht een 3D scan gemaakt van de verschillende lagen van het netvlies, achter in het oog. Door zo’n OCT kunnen in een vroegtijdig stadium eventuele aandoeningen worden opgespoord. Het interpreteren van de data van zo’n scan is echter een tijdrovend proces. Een betrokken onderzoeker vanuit het Moorfield ziekenhuis geeft aan: “Het aantal oogscans dat we dagelijks uitvoeren groeit, maar we hebben niet genoeg mankracht om deze scans allemaal te analyseren.”

7500 patiënten

De software is getraind op basis van 15.000 OCT-scans van zo’n 7500 patiënten en door dokters gestelde diagnoses. Op basis hiervan leerde het systeem de verschillende anatomische elementen van het oog en eventuele afwijkingen hieraan herkennen. Tijdens het testen werd de diagnose van de AI-software vergeleken met de diagnose gesteld door een panel van acht dokters. In 94% van de gevallen werd dezelfde diagnose gesteld.

Drie-jarige samenwerking

De software is het resultaat van een driejarige samenwerking tussen de drie instanties. Hoewel de AI-tool nog niet klaar is voor gebruik in een klinische setting, kan het volgens de ontwikkelaars binnen een paar jaar in ziekenhuizen ingezet gaan worden. Volgens Mustafa Suleyman van DeepMind, kan het onderzoek op den duur “de manier waarop we patiënten met oogaandoeningen diagnosticeren en behandelen wereldwijd transformeren.”

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *