Inschrijven

Nieuwe editie: dinsdag 12 april en woensdag 13 april 2022

U kunt zich via onderstaand formulier direct inschrijven:

Waarom deze masterclass cybersecurity?

Cybersecurity is een thema dat inmiddels veel breder is dan het werkgebied van de privacy officer, de AVG of technische IT-maatregelen. Het gebruik van cloudtechnologie, AI, patiënten-apps, portalen, wearables groeit explosief. Dit vraagt om een passende, weerbare en praktische strategie om data-diefstal en data-lekken tegen te gaan, of het nu om externe hackers of medewerkers gaat.

Cybersecurity is te belangrijk om het uitsluitend aan specialisten over te laten. Verantwoordelijke bestuurders en informatie-managers moeten een compleet beeld hebben van de risico’s en de effectiviteit van het gehele palet van organisatorische en technische maatregelen.

In navolging van een succesvolle editie in 2019 en 2020 organiseert SmartHealth in 2022 de volgende editie van de masterclass over cybersecurity in de zorgsector.

Inspectie: zorgen over weerbaarheid ziekenhuizen tegen gijzelaanvallen

In 2021 nam de dreiging van aanvallen met ransomware dramatisch toe, mede door grote beveiligingslekken in software die in de gezondheidszorg veel wordt gebruikt (zoals de nu actuele Log4J dreiging).  De Inspectie gezondheidszorg en Jeugd is er niet gerust op dat Nederlandse ziekenhuizen goed zijn voorbereid op aanvallen met gijzelsoftware of andere inbreuken op de informatiebeveiliging. Dat meldt de inspectie in een recente rapportage over de invoering van e-health in ziekenhuizen.

De inspectie roept ziekenhuizen op om hun informatiebeveiliging snel aantoonbaar op orde te krijgen voor zover dat nu nog niet het geval is. Zeker in een tijd dat de druk op de sector hoog is, kan uitval van een ziekenhuis door bijvoorbeeld gijzelsoftware ernstige gevolgen hebben voor de zorg, zegt de inspectie.