Masterclass Cybersecurity

Cybersecurity in de zorg

april 2022

Een intensieve tweedaagse leergang over technische, bestuurlijke en praktische aspecten van moderne informatiebeveiliging in de zorg.

Wat leert u tijdens deze masterclass cybersecurity in de zorg?

Cybersecurity is een thema dat inmiddels veel breder is dan het werkgebied van de privacy officer, de AVG of technische IT-maatregelen. Het gebruik van cloudtechnologie, AI, patiënten-apps, portalen en wearables groeit explosief. Dit vraagt om een passende, weerbare en praktische strategie om data-diefstal en data-lekken tegen te gaan, of het nu om externe hackers of medewerkers gaat.

Cybersecurity is te belangrijk om het uitsluitend aan specialisten over te laten. Verantwoordelijke bestuurders en informatie-managers moeten een compleet beeld hebben van de risico’s en de effectiviteit van het gehele palet van organisatorische en technische maatregelen.

In navolging op een succesvolle eerste editie in 2019 en 2020 organiseert SmartHealth op 12 en 13 april 2022 opnieuw een masterclass over cybersecurity in de zorgsector. In twee college-dagen krijgt u vanuit een strategisch kader meer inzicht in:

 • De verschillende risicogebieden bij verwerking van zorggegevens
 • De meest voorkomende datalekken en diefstallen
 • Kenmerken en methoden van hackers (van overheden tot criminele organisaties en individuele hackers)
 • De huidige stand van de techniek bij aanbieders van cybersecurity oplossingen
 • Specifieke kwetsbaarheden in de zorg
 • De rol van compliance en veldnormen als NEN7510
 • De juridische aspecten van opslag bij (Amerikaanse) cloudleveranciers
 • De opkomst van de Zero Trust strategie
 • De evolutie van aanvalsmethoden door hackers, alles van hobbyisten tot nation-states en threaths anno 2021: malware, crypto en ransomware.
 • Wat te doen bij een hack of ander data-lek?
 • Toekomstige ontwikkelingen als homomorfische versleuteling en quantum-computing

Voor wie is deze masterclass cybersecurity bedoeld?

Bestuurders, toezichthouders, managers en medische professionals met een portefeuille-verantwoordelijkheid voor privacy en informatiebeveiliging die hun kennis op het gebied van cybersecurity ‘in de breedte’ up-to-date willen brengen.

 • TWEEDAAGSE MASTERCLASS

  Intensieve twee-daagse masterclass: van donderdagochtend tot vrijdagmiddag

 • DATUM

  dinsdag 12 & woensdag 13 april 2022

 • KOSTEN

  1600,- euro (excl. btw) – 5 dagdelen onderwijs incl. lunch, snacks, borrel en diner

 • LOCATIE

  Hotel Van der Valk Houten

Docenten tijdens de masterclass cybersecurity zijn onder andere:

Ervaren docenten belichten aan de hand van hun expertise en praktische ervaring de verschillende gebieden en plaatsen deze in een samenhangend kader. Gastdocenten bij eerdere edities van deze masterclass Cybersecurity in de zorg waren onder meer:

Mr. Desmond de Haan

Autoriteit Persoonsgegevens

In de eerste helft van 2020 ontving de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) 23.976 meldingen van een datalek. Een groot deel van die meldingen is afkomstig uit de zorgsector: de sector is koploper datalekken. Een sessie over cybersecurity vanuit het perspectief van de toezichthouder, Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Over de (kans op) een datalek en opvolging bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Christiaan Piek

Directeur Z-CERT

Z-CERT is het expertisecentrum op het gebied van cybersecurity in de zorg. De deelnemers aan Z-CERT vormen een netwerk om gezamenlijk uitdagingen als ransomware, phishing, datalekken of hacken aan te pakken. Het netwerk bestaat naast de deelnemers uit brancheorganisaties, leveranciers, (inter)nationale (zorg-) CERT’s en (hackers)communities. Z-CERT is opgericht op initiatief van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) en GGZ Nederland (GGZ).

Prof. Dr. Yuri Bobbert

Professor aan de Antwerp Management School, afdeling Management Information Systems

Yuri Bobbert publiceerde veel over de effectiviteit van cybersecurity investeringen, en vervulde de rol van Chief Information Security Officer (CISO) bij Nationale Nederlanden Groep en het UWV. Wat kunnen zorgbestuurders leren van best practices in andere sectoren, en hoe meet je de return on investment van cybersecurity investeringen?

Willem van den Oetelaar

Strategisch adviseur, woordvoerder en interim manager communicatie

Crisiscommunicatie: hoe om te gaan met een digitale crisis? Willem van den Oetelaar heeft jarenlange ervaring als senior woordvoerder, public affairs, omgevingsmanagement, en hoofd communicatie. Van den Oetelaar biedt praktische handvatten en inzicht in in de praktijk bewezen strategieën voor omgang met de pers in crisissituaties.

Itte Overing

Juridisch Adviseur & Manager Cloud bij ICTRecht

Cloud update 2022: wet- en regelgeving, internationale ontwikkelingen, en de onontkoombaarheid van een multi-cloud strategie (in house of private cloud aanpak) en de overwegingen waarmee zorgbestuurders te maken hebben wanneer ze medische data bij AWS, Google of Azure opslaan.

Jeroen Scheerder

Security Architect bij ON2IT

De evolutie van aanvalsmethoden door hackers, alles van hobbyisten tot nation-states, en dreigingen anno 2022: malware, crypto en ransomware. Jeroen Scheerder laat de deelnemers zien en voelen hoe veilig hun eigen data zijn voor hackers en geeft een overzicht van de state-of-the-art of het gebied van cybersecurity en technologische ontwikkelingen op het gebied van preventie, monitoring, detectie en interventies.

Wiebe Zijlstra

Partner B&W Zijlstra Beheer

“NEN7510 explained”: hoe steken frameworks als NEN7510 en ISO27001 conceptueel in elkaar? Hoe werkt “comply or explain”, wat is de rol van de auditor en hoe werkt het auditproces voor zorgorganisaties?

Organisatie

Een masterclass cybersecurity voor zorgbestuurders, toezichthouders en IT-verantwoordelijken.

SmartHealth organiseert intensieve geaccrediteerde bij- en nascholingen op gebied van eHealth en innovatie. Wij combineren onze kennis over zorgtechnologie en (inter)nationale trends met een groot netwerk van experts en gastsprekers. U kent ons wellicht van de masterclass eHealth strategie, de eerste Nederlandse masterclass voor zorg-bestuurders en IT-managers, of de masterclass Kunstmatige intelligentie voor de zorg.

De programmacommissie is verantwoordelijk voor het curriculum, de accreditatie, de leerdoelen en de selectie van gastdocenten per masterclass. Vanuit hun brede ervaring zorgen zij voor de samenhang in het programma en de behandeling van de overkoepelende strategische thema’s. De programmacoördinatoren kiezen voor elke editie van de masterclass per thema de beste docenten, afkomstig uit bedrijfsleven, wetenschap en zorginstellingen, en mede geleid door actuele maatschappelijke thema’s, wetgeving en internationale digital health ontwikkelingen.

Voor inhoudelijke vragen over de masterclass kunt u terecht bij programmacoördinator Jan Jacobs (jan@smarthealth.nl), voor organisatorische vragen bij de back-office (via masterclass@smarthealth.nl).

Interesse?

Deelname aan de Cybersecurity masterclass kost €1600,- (excl. btw), exclusief hotelovernachting (optioneel). De Cybersecurity masterclass biedt ruimte voor maximaal 25 cursisten. De organisatie wil bij de samenstelling van de masterclass garanderen dat de cursusopzet voldoet aan de verwachting van de cursisten, en er tegelijkertijd voor zorgen dat er een evenwichtige groep cursisten deelneemt.

Inschrijven of vragen? We horen graag van u.

4 + 1 = ?